Hartcoherentie

Wil jij zelf leren omgaan met je stress, heb je een burn-out en/of  stress gerelateerde klachten?
Hartcoherentie is een zelfhulp methode die je snel in een heldere staat van bewustzijn helpt te komen. Door zelf de hartcoherentie technieken te leren toepassen, versnelt je herstel van stressklachten.

Hoe werkt Hartcoherentie?
Door een HRV-sensor aan je vinger te doen en deze aan te sluiten op een computer, kun je met behulp van biofeedback software je Heart Rate Variability oftewel je hartritmepatroon zichtbaar maken. We hebben het niet over het gewone hartritme, maar over de tijdspanne tussen de hartslagen. Bij bijvoorbeeld 60 slagen per minuut slaat je hart niet precies elke seconde. Het tempo versnelt en vertraagt, wat normaal is.
Dit tempo kan sterk wisselend en chaotisch zijn als een hortende, stotende auto in de file of geleidelijk en vloeiend als een mooie sinusgolf. In dit laatste geval spreken we van hartcoherentie.

De wisselwerking van je hart, hersenen en ademhaling

Onze hartslag, hersengolven en ademhaling hebben allemaal een bepaald ritme. Bij hoge hartcoherentie gaan deze ritmes resoneren, daarbij gaan twee of meer trillingen van (bijna) gelijke snelheid elkaar treffen waardoor een vibratie ontstaat. In dat geval communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal, het lichaam verbruikt efficient zijn energie. Je voelt je prettig en kunt helder denken.

Hartcoherentie is onderdeel van Effortless Coaching trajecten.